Heaviside'S Dolphin Cephalorhynchus heavisidii (Gray, 1828)

IUCN

Status IUCN

Bliski zagrożenia

ogólny

zasięg występowania delfinów Heaviside jest ograniczony do ekosystemu Benguela (wody przybrzeżne zachodniego wybrzeża RPA, Namibii i Południowej Angoli).Ostatnie badania wskazują na stosunkowo dużą populację w południowej granicy zasięgu gatunku: szacowana wielkość populacji wynosi 6345 osób (95% CI3,573-11,267) wzdłuż ~ 390 km linii brzegowej od Zatoki stołowej do Zatoki Lamberta (Elwen et al. 2009), z dalszymi niepublikowanymi badaniami wskazującymi na podobne zagęszczenia populacji w dwóch miejscach w Namibii (niepublikowane dane Elwen). Można więc wywnioskować, że z pewnością istnieje >1000 dojrzałych osobników.Gatunek nie wydaje się wyraźnie spełniać żadnego z kryteriów Czerwonej Listy o statusie zagrożonym. Istnieje jednak znaczna niepewność co do struktury populacji i całkowitej wielkości populacji i nie ma żadnych informacji na temat trendu. Zidentyfikowano kilka zagrożeń, w tym splątanie wróżnorodności przybrzeżnych narzędzi połowowych (np. niewodów plażowych, okrężnic, włoków isieci skrzelowych). Ponadto konkurencja z morszczukiem (Merluccius spp.) Rybaki mogą stanowić pośrednie zagrożenie, ponieważ choć Delfiny Heaviside pozostają w znacznym stopniu na lądzie działalności połowowej, młodociane morszczuki są znaczącą zdobyczą.Potencjalnie pojawiające się zagrożenia obejmują eksperymentalne połowy ostroboka (Trachurus capensis) prowadzone u zachodnich wybrzeży Afryki Południowej i rozwój przemysłowy, w szczególności wydobycie fosforanów morskich na szelfie amibijskim oraz projekty rozbudowy infrastruktury portowej i wydobywczej w bothWalvis Bay i Lüderitz, dwóch obszarach o dużej gęstości dla delfinów z Heaviside. Jako że gatunek jest ograniczony temperaturą wody, zmiana klimatu stanowi dodatkowe zagrożenie.Wytyczne IUCN Red List stwierdzają, że ” jeśli LC, NT i vu są uważane za kategorie równie wiarygodne, to takson może zostać skategoryzowany jako NT.”Wobec braku danych ilościowych z obszarów poza odcinkiem linii brzegowej Zatoki Lamberta, możliwość, że istnieją

<10,000 nie można wykluczyć dojrzałych osobników, ani też nie można przewidzieć ciągłej linii co najmniej 10% w ciągu trzech pokoleń, biorąc pod uwagę znane i pojawiające się zagrożenia. W związku z tym możliwe jest, że gatunek spełnia kryterium C Dla VUbut, możliwe jest również, że liczba dojrzałych osobników w niezbadanych częściach zasięgu przekroczyłaby 10 000. Jako gatunek Bliskiego brzegu o bardzo ograniczonym zasięgu w słabo zbadanym regionie, Delfin Heaviside jest uważany za Bliski zagrożenia. Kładzie to nacisk na znaczenie określenia wskaźnika umieralności i poprawienia szacunków liczebności w odniesieniu do łącznegatunkowego zasięgu.

Habitat

Delfin Heaviside to przybrzeżny, zamieszkujący półki gatunek widywany głównie w wodach o głębokości przekraczającej 100 m (Best and Abernethy 1994) w zimnym, płynącym na północ prądzie Benguela. Ponad 85% obserwacji znajdowało się w wodzie o temperaturze 9-15°c (Best and Abernethy 1994). Dowody z identyfikacji fotograficznej (Elwen 2008, Elwen et al. 2009b) i znakowania satelitarnego (Elwen et al. 2010, Davis et al. 2014) wskazywały, że małe domostwa mają zasięg od 50 do 80 km wzdłuż brzegu, ale niektóre zwierzęta przemieszczają się również na morzu do co najmniej 100-metrowej izobaty.Przez większość swojego zasięgu Delfiny Heaviside wykazują silny dobowy wzór ruchu na lądzie i morzu (Elwen et al. 2006, 2010), polegający na odpoczynku i towarzyskości na lądzie w dzień i nocnym żerowaniu w wodzie na zdobyczach związanych z głęboką warstwą rozpraszającą. Dominantą delfinów Heaviside są gatunki płytkowodne lub stadia życia, na przykład młodociany morszczuk (Merluccius capensis), babka (Sufflogobius bibartus) i ostrobok, a także głowonogi, w tym ośmiornica (Sekiguchi etal. 1992). Większość ryb zjadanych przez delfiny Heaviside jest znacznie poniżej długości modalnej ryb złowionych komercyjnie(Sekiguchi et al. 1992), i istnieje niewielkie nakładanie się przestrzenne nakładu połowowego i siedliska delfinów (Fairweather etal. 2006).
IUCN

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.