Heaviside 'S Dolphin Cephalorhynchus heavisidii (Gray, 1828)

IUCN

IUCN-Status

nabij bedreigd

Algemeen

het bereik van de dolfijnen van Heaviside is beperkt tot het ecosysteem van Benguela (de wateren van de westkust van Zuid-Afrika, Namibië en Zuid-Angola).Recent onderzoek wijst uit dat een relatief grote populatie op de Zuidelijke grensvan het soortengebied: geschatte populatie grootte is 6345 individuen (95% bi3, 573-11, 267) langs ~ 390 km kustlijn van Table Bay naar Lambert ‘ s Bay(Elwen et al. 2009), met verder ongepubliceerd onderzoek dat wijst op vergelijkbare populatiedichtheid op twee locaties in Namibië (Elwen unpublished data). Hieruit kan worden afgeleid dat er zeker >1.000 volwassen individuen zijn.Despecies lijken niet duidelijk te voldoen aan de Criteria van de Rode Lijst voor een bedreigde status. Er is echter aanzienlijke onzekerheid over zowel de bevolkingsstructuur als de totale bevolkingsomvang en er is geen informatie over de ontwikkelingen. Er zijn verschillende bedreigingen vastgesteld, waaronder verstrengeling van kustvistuig (bv. strandzegens, ringzegens, trawls en kieuwnetten). Bovendien concurrentie met Heek (Merluccius spp.) de visserij kan een indirecte bedreiging vormen, want hoewel de Zwaarddolfijnen grotendeels aan de kust van de visserijactiviteit blijven, zijn juveniele heek een belangrijke prooi.Potentieel opkomende bedreigingen zijn onder meer een experimentele trawlvisserij voor horsmakreel (Trachurus capensis) voor de westkust van Zuid-Afrika en industriële ontwikkeling, met name de winning van mariene fosfaat op het eiland samibië, en uitbreidingsprojecten voor haven-en mijnbouwinfrastructuur in de bothwalvisbaai en Lüderitz, twee gebieden met een hoge dichtheid voor Zwaarddolfijnen. Aangezien deze soort wordt beperkt door de watertemperatuur, vormt klimaatverandering een nieuwe bedreiging.IUCN Red List Guidelines staat dat ” als LC, NT, andVU worden beschouwd als even plausibele Categorieën, het taxon kan worden gecategoriseerd als NT.”Bij gebrek aan kwantitatieve gegevens uit gebieden buiten theTable Bay-Lambert’ s Bay segment van de kustlijn, de mogelijkheid dat er zijn

<10,000 volwassen individuen kunnen niet worden uitgesloten, noch kan een voorspelde voortdurende daling van ten minste 10% over drie generaties worden uitgesloten gezien de bekende en zich ontwikkelende bedreigingen. Daarom is het aannemelijk dat de soort voldoet aan criterium C Voor VUbut het is ook aannemelijk dat het aantal volwassen individuen in niet-bestudeerde delen van het bereik het totaal boven de 10.000 zou duwen. Als een soort aan de kust met een zeer beperkt bereik in een slecht bestudeerd gebied, wordt Heaviside ‘ s Dolfijn beschouwd als bijna bedreigd. Dit legt de nadruk op het belang van de kwantificering van de sterftecijfers en de verbetering van de schattingen van de abundantie voor de totale soorten.Heaviside ‘ S Dolphin is een zeedolfijn die voornamelijk voorkomt in waterloos dan 100 m diep (Best and Abernethy 1994) in de koude, noordwaarts stromende Benguela stroom. Meer dan 85% van de waarnemingen heeft plaatsgevonden in water met oppervlaktetemperaturen van 9-15°C (Best en Abernethy 1994). Bewijs van foto-identificatie (Elwen 2008, Elwen et al. 2009b) en satelliet-gekoppelde tagging (Elwen et al. 2010, Davis et al. 2014) aangegeven kleine huisgebieden tussen 50 en 80 km langs de kust, maar met sommige dieren ook verplaatsen offshore naar ten minste de 100 m isobath.Door het grootste deel van hun bereik vertonen de dolfijnen van Heaviside een astrongisch dagelijks inshore-offshore bewegingspatroon (Elwen et al. 2006, 2010) gedreven door het rusten en socialiseren van de kust bij dag en nachtelijk foerageren in indiep water op prooien geassocieerd met de diepe verstrooiing laag. De dominantprei die door de dolfijnen van Heaviside wordt gevangen zijn ondiepe soorten of levensstadia, bijvoorbeeld juveniele Heek (Merluccius capensis), Grondel (Sufflogobius bibartus) en horsmakreel, evenals koppotigen, waaronder octopus (Sekiguchi etal. 1992). De meeste vis die door de dolfijnen van Heaviside wordt gegeten, ligt ver onder de modalength van commercieel gevangen vis (Sekiguchi et al. 1992), en er is weinig ruimtelijke overlap in de visserij-inspanning en de habitat van dolfijnen (Fairweather etal. 2006).
(c) IUCN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.