Harbin Opera House, China

Harbin Opera House

bekend als de’ Ice City’, Harbin, hoofdstad van Heilongjiang, China ‘ s noordelijkste provincie, herbergt een expansieve, indrukwekkende opera house. Temidden van de ongerepte wildernis van de stad en het koude klimaat, beschikt het gebouw over een kristalachtige zuiverheid en transparantie, die zich vermengt met de omringende natuur en topografie.

de verlichting van deze opmerkelijke structuur, beheerd door Beijing United Artists Lighting Design, was ontworpen als aanvulling op het architecturale concept dat het gebouw uit de lokale omgeving groeit en reageert op de eerder genoemde ongetemde wildernis, terwijl het ook de zuiverheid en helderheid van de ruimte onthult, waardoor een verrijkende ervaring voor bezoekers wordt gecreëerd. Om hen te helpen aan dit concept te werken, bedacht het verlichtingsteam een motto: ‘belichting het ritme van de bevroren muziek’.Beijing United Artists kwam aan boord met het Harbin Opera House project nadat ze eerder met MAD Architects voor het Ordos Museum in de gobi woestijn gewerkt hadden, en Dongning Wang van Beijing United Artists, is van mening dat deze eerdere relatie heeft bijgedragen aan het creëren van een harmonieuze werkomgeving. Hij zei: “tijdens ons werk samen aan het vorige project, hadden we vertrouwen opgebouwd met MAD en een effectieve manier gevonden om met elkaar te communiceren door de taal van het licht te gebruiken.”

dit vertrouwen tussen MAD en Beijing United Artists hielp de lichtontwerpers in het biedproces, waarbij MAD erop bleef hameren dat Beijing United Artists de juiste firma was voor de baan. “Het was een lange en moeilijke reis,” legde Wang uit. “Maar op basis van het Ordos-project waren wij het eerste lichtplanningsteam dat de architecten in gedachten hadden en aan de opdrachtgevers voorstelden. Ze vonden onze ideeën zo goed dat ze heel koppig gehandeld en stelde ons aan de klant opnieuw en opnieuw.”

deze volharding bracht Beijing ertoe kunstenaars te verenigen met het ontwerp van de binnenverlichting voor het project. Toch heeft het team voor het hele project een volledige, allesomvattende verlichtingsstrategie ontwikkeld, van binnen tot buiten, de gevel en het landschap. “We hebben dit gedaan omdat we geloven dat om een goed en verantwoord ontwerp te bereiken, je het project als geheel moet overwegen, niet alleen het ene deel dat je wordt verteld om te doen,” zei Wang. “Een ding waar we nog steeds erg trots op zijn, is dat we een interieur lichtontwerp hebben geleverd dat naadloos aansluit op de buitenkant, voor zover het moeilijk te zeggen is dat het door verschillende lichtadviseurs wordt gedaan.”

het team van Beijing United Artists ontwikkelde drie manieren om het hoofdatrium in één dak te verlichten, waarbij een hiërarchie werd ontwikkeld. Vanuit dit hiërarchische aspect maakten de ontwerpers een zorgvuldig lichtplan met een’ less is more ‘ – concept om zich meer aan te passen aan de functies van de gevarieerde ruimtes en de beweging van bezoekers.

bij de ingang van de lobby een ‘welkomstmat’ van licht; in het midden een super indirect licht; en op de houten schaal aan het einde van de lobby een verticale gloed. Alle verlichtingsarmaturen zijn volledig verborgen in de architectuur, waardoor een aangenaam lichtritme ontstaat dat vrij is van technische details en niet wordt gehinderd door hotspots of scherpe hoeken.

de houten schaal is het middelpunt van de lobby; gewassen verlichting van bovenaf geeft de hele lobby een warme, uitnodigende sfeer, terwijl op de luifel buiten spots werden geplaatst in sleuven, het richten van licht op de grond om reflectie te voorkomen en mensen binnen om naar buiten te kijken.

om de gewenste ‘zuiverheid’ in de ruimte te bereiken, was het belangrijk voor de ontwerpers dat gasten het licht zien, maar niet de armaturen. De conceptontwerper werkte samen met een software-expert en een industrieel ontwerper; samen berekende dit team de verlichting van elke ruimte, terwijl het deskundige aanbevelingen deed over waar armaturen zouden kunnen worden verborgen. Door hun inspanningen kunnen bezoekers de schoonheid van de ruimte verkennen zonder zich bewust te zijn van verlichtingsarmaturen.

om een twinkelend effect op het piramidale glazen dak te creëren, selecteerde de ontwerper een kwart van elke facetgeslepen eenheid, die met gestippelde folie werd bevestigd. Zonlicht voegt een twinkeling toe aan elke piramidale eenheid, waardoor verschillende glazen reflecties gedurende de dag worden gecreëerd. ‘S nachts wordt het gefilmde glas van onderen geschraapt door led-lichtbalken, die van binnenuit schijnen te gloeien en de aandacht van bezoekers van ver weg trekken.

in het kleinere theater worden de gasten door een panoramisch raam achter het podium aan de buitenkant van het gebouw herinnerd. Deze naadloze verbinding met de buitenwereld bootst het glanzende rimpeleffect van het meer buiten na. Smal-balk in de grond functies, zorgvuldig geplaatst op de gangpaden langs de muren, maken de glanzende rimpelingen van licht op de muren. De onregelmatige wandtextuur werkt samen met het licht om drama, ritme en aangename schaduwen te creëren.

In het grote theater vroeg de architect om een gloeiende ‘diamant’ voor de VIP-ruimte van de eigenaar boven de mezzanine. Aangepaste RGB LED-armaturen zijn verborgen achter het acryl diamantpaneel en de overgang van sterrenwit naar warm amber, afhankelijk van het evenement of de seizoenen.

deze sterrige, fonkelende diamanten benadering wordt gerepliceerd in de gang die de kelder parking plaza en de hoofdlobby verbindt. Glasvezel verlichting minimaliseert de visuele impact, maar creëert een droomachtige grootse entree op de trappen.

hoewel indrukwekkend, is dit niet wat de lichtontwerpers oorspronkelijk in gedachten hadden, zoals Wang uitlegde: “We ontwierpen in eerste instantie een enorme ‘cloud’ of ‘snowflake’ Hanglamp over de grote trappen die de lobby verbinden met de parking plaza. We hebben intensief onderzoek gedaan naar lichtgewicht, brandwerende materialen, samen met andere haalbaarheidsstudies, maar uiteindelijk moesten we een compromis sluiten vanwege een aantal van de brandwerende regelgeving van de staat. Het is jammer, want MAD was ook dol op het idee, maar we moesten het verliezen en in plaats daarvan kiezen voor de glasvezel-oplossing, die we leuk vinden, zelfs als het niet is wat we oorspronkelijk ontworpen hebben.”

desondanks blijft Wang blij met het eindresultaat van het project, ook al was het veeleisender dan andere projecten waar hij bij betrokken was. Hij zei: “voor mij, Ik voel dat het is het moeilijkste project dat ik ooit heb gewerkt aan! Ik wil de architect, Ma Yansong van MAD architects, bedanken voor zijn streven naar perfectie, omdat dit ons aanmoedigde om een even perfecte lichtoplossing te creëren.

” over het algemeen zijn we erg blij met het uiteindelijke effect. Of we het nu van buiten of Van binnen bekijken, of Van binnen van A naar B gaan, het presenteert de meeste van onze initiële plannen, in die zin dat we probeerden een hiërarchische rijkdom en een ritmische stemming te creëren om de muziek aan te vullen.

” het licht geeft de ruimte een poëtische elegantie en onthult bevroren bewegingen in de tijd. Dankzij de ruimdenkendheid van de mensen van MAD architects behandelden ze verlichting als een zeer belangrijk ontwerpelement bij het componeren van architectonische ontwerpideeën. Nu kunt u zien dat de verlichting is uitgegroeid tot een van de meest vitale en poëtische ontwerp behandelingen voor de ruimte.”

” vanuit mijn persoonlijke oogpunt, denk ik dat het de beste combinatie is van hiërarchie en ritme, en het is de zuiverste belichting die ik ooit heb gedaan.”

sinds de voltooiing heeft het Harbin Opera House veel lof gekregen voor zijn verbluffende lichtontwerp, met name tijdens de IALD Awards, die dit jaar in Philadelphia werden gehouden tijdens de Lightfair international trade show, waar het de Radiance Award won – de hoofdprijs van het evenement. Dergelijke erkenning werd hartelijk ontvangen van Wang: “Het is een grote eer om deze internationaal erkende prijs te winnen, en ik was blij om het podium op te stappen om hem te ontvangen.Wang voegde eraan toe dat hoewel de prijswinnaar een grote persoonlijke eer was, hij hoopvol was dat een dergelijke erkenning een domino-effect zou hebben voor het Chinese lichtontwerp als geheel. Hij zei: “de prijs is een zeer belangrijke erkenning voor mijn meer dan vijftien jaar lichtontwerp. Samen met mijn team waren we enkele van de allereerste lichtontwerpers in de recente verlichtingsgeschiedenis van China. Toen we begonnen, waren er maar weinig mensen of klanten die lichtontwerp als een onafhankelijke ontwerpdiscipline beschouwden, laat staan voor ons werk betaalden. Het kostte veel kracht en geloof van ons om er doorheen te komen.”Gelukkig hebben we, dankzij steeds meer uitstekende architecten als MAD en andere grote projecten die betrokken zijn bij meer internationale samenwerking, steeds meer vertrouwen gekregen. Ik ben hoopvol dat deze award zal het bewustzijn van de IALD in China te verhogen, en mijn winnende ervaring zal meer aandacht te brengen aan mijn Chinese collega ‘ s in de verlichtingsindustrie, omdat dit zal helpen de verlichting industrie groeien zeer gezond en snel.”

www.i-mad.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.