Harbin Operaház, Kína

Harbin Operaház

a Jégváros néven ismert Harbin, Heilongjiang fővárosa, Kína legészakibb tartománya, kiterjedt, lenyűgöző Operaháznak ad otthont. A város vadonjának és fagyos éghajlatának köszönhetően az épület kristályszerű tisztasággal és átláthatósággal büszkélkedhet, amely beleolvad a környező természetbe és topográfiába.

a Beijing United Artists Lighting Design által kezelt figyelemre méltó szerkezet világítását úgy tervezték, hogy kiegészítse azt az építészeti koncepciót, hogy az épület a helyi környezetből nő ki, és reagál a fent említett vadonra, miközben feltárja a tér tisztaságát és tisztaságát, gazdagító élményt teremtve a látogatók számára. Annak érdekében, hogy segítsék őket ennek a koncepciónak a kidolgozásában, a világítási csapat kidolgozott egy mottót: ‘a fagyasztott zene ritmusának megvilágítása’.

a Beijing United Artists a Harbin Operaház projektjével jött a fedélzetre, miután korábban együtt dolgozott a MAD építészekkel a Ordos Múzeum a Góbi sivatagban, és Dongning Wang a Beijing United Artists-től úgy véli, hogy ez a korábbi kapcsolat elősegítette a harmonikus munkakörnyezet megteremtését. “A korábbi projekten végzett közös munkánk során bizalmat építettünk ki a MAD iránt, és hatékony módot találtunk Az egymással való kommunikációra a fény nyelvének használatával.”

ez a bizalom a Mad és a Beijing United Artists között segítette a világítástervezőket a pályázati folyamatban, és a MAD végig ragaszkodott ahhoz, hogy a Beijing United Artists a megfelelő cég a munkára. “Hosszú és kemény út volt” – magyarázta Wang. “De az Ordos projekt alapján mi voltunk az első Világítástervező csapat, amelyre az építészek gondoltak és javaslatot tettek az ügyfeleknek. Annyira tetszett nekik az ötleteink, hogy elég makacsul cselekedtek, és újra és újra javasoltak minket az ügyfélnek.”

az ilyen ragaszkodás a pekingi Egyesült művészeket a projekt belső világításának kialakításával landolta. A csapat azonban még mindig teljes körű, átfogó világítási stratégiát dolgozott ki az egész projektre, a belsőtől a külsőig, a fa-déváde-ig és a tájig. “Azért tettük ezt, mert úgy gondoljuk, hogy a jó és felelősségteljes tervezés érdekében a projektet egészében kell figyelembe venni, nem csak azt az egy részt, amelyet meg kell tennie” – mondta Wang. “Az egyik dolog, amire még mindig nagyon büszkék vagyunk, az az, hogy olyan belső világítási kialakítást biztosítottunk, amely zökkenőmentes a külsővel, olyan mértékben, hogy nehéz megmondani, hogy ezt különböző világítási tanácsadók végzik.”

a tér tisztaságának és tisztaságának feltárására irányuló koncepción dolgozva a Beijing United Artists csapata három módszert dolgozott ki a fő Átrium megvilágítására egy tetődarabban, hierarchiát alakítva ki. Ebből a hierarchikus szempontból a tervezők gondos világítási tervet készítettek a ‘kevesebb több’ koncepcióval, hogy jobban alkalmazkodjanak a változatos terek funkcióihoz, a látogatók mozgásához.

az előcsarnok bejáratánál egy ‘üdvözlő szőnyeg’ fény; középen egy szuper közvetett fény; az előcsarnok végén lévő fa héjon pedig függőleges fény. Az összes világítótest teljesen el van rejtve az építészetben, kellemes fényritmust teremtve, amelyet a műszaki részletek nem akadályoznak, forró pontok vagy éles sarkok pedig nem.

a fa héj az előcsarnok fókuszpontja; a felülről mosott világítás meleg, hívogató légkört biztosít az egész előcsarnokban, míg a lombkoronán kívül spotlámpákat helyeztek el résekbe, irányítva a fényt a földre, hogy elkerüljék a visszaverődést és lehetővé tegyék az emberek számára, hogy kifelé láthassanak.

a tér kívánt tisztaságának elérése érdekében a tervezők számára fontos volt, hogy a vendégek a fényt lássák, de a lámpatesteket ne. A koncepciótervező egy szoftverszakértővel és egy ipari tervezővel dolgozott együtt; ez a csapat együtt kiszámította az egyes terek megvilágítását, miközben szakértői ajánlásokat tett arra vonatkozóan, hogy hol lehet elrejteni a lámpatesteket. Erőfeszítéseik révén a látogatók felfedezhetik a tér szépségét anélkül, hogy bármilyen világítótestet ismernének.

ahhoz, hogy a piramis üvegtetőre csillogó hatást hozzon létre, a tervező minden csiszolt egység negyedét választotta ki, pontozott fóliával rögzítve. A napfény csillogást ad minden piramisegységhez, különböző üvegvisszaverődéseket hozva létre a nap folyamán. Éjszaka a filmezett üveget alulról LED-es sávok legeltetik, úgy tűnik, hogy belülről világít, és messziről vonzza a látogatók figyelmét.

a kisebb színházon belül a vendégeket a színpad mögötti panorámaablak emlékezteti az épület külsejére. Ez a zökkenőmentes kapcsolat a külvilággal utánozza a tó csillogó hullámzó hatását. A falak mentén a folyosókon gondosan elhelyezett keskeny Gerendás földi jellemzők csillogó fényhullámokat hoznak létre a falakon. A szabálytalan falszerkezet a fénnyel együtt drámát, ritmust és kellemes árnyékokat hoz létre.

a nagy Színházban az építész izzó ‘gyémántot’ kért a tulajdonos VIP területére a félemelet felett. Az egyedi RGB LED lámpatestek az akril gyémánt panel mögött vannak elrejtve, és átmennek a csillagos fehértől a meleg borostyánig, az esemény vagy az évszakok szerint változnak.

ez a csillagos, csillogó gyémánt megközelítés megismétlődik az alagsori parkolóhelyet és a fő előcsarnokot összekötő folyosón. A száloptikai világítás minimalizálja a vizuális hatást, de álomszerű nagy bejáratot hoz létre a lépcsőknél.

bár lenyűgöző, a világítástervezők eredetileg nem erre gondoltak, ahogy Wang kidolgozta: “Kezdetben egy hatalmas “felhő” vagy “hópehely” függő lámpát terveztünk a nagy lépcsők felett, amelyek összekötik az előcsarnokot a parkoló Plázával. Intenzív tanulmányokat végeztünk a könnyű, tűzálló anyagokról, más megvalósíthatósági tanulmányokkal együtt, de végül kompromisszumot kellett kötnünk néhány állami tűzálló szabályozás miatt. Kár, hogy a MAD is nagyon szerette az ötletet, de el kellett veszítenünk, és inkább a száloptikai megoldást választottuk, amit szeretünk, még akkor is, ha nem az, amit eredetileg terveztünk.”

ennek ellenére Wang továbbra is elégedett a projekt végeredményével, még akkor is, ha az igényesebb volt, mint más projektek, amelyekben részt vett. Azt mondta: “számomra úgy érzem, hogy ez a legnehezebb projekt, amelyen valaha dolgoztam! Szeretnék köszönetet mondani az építésznek, a MAD architects Ma Yansong-nak a tökéletességre való törekvéséért, mivel ez arra ösztönzött minket, hogy ugyanolyan tökéletes világítási megoldást hozzunk létre.

” általában nagyon örülünk a végső hatásnak. Akár kívülről, akár belülről nézzük, akár a-ból B-be költözünk, a kezdeti terveink nagy részét mutatja be, hogy megpróbáltunk hierarchikus gazdagságot és ritmikus hangulatot teremteni a zene kiegészítésére.

“most a fény költői eleganciát ad a térnek, és feltárja az idő fagyott mozgásait. A MAD architects embereinek nyitottságának köszönhetően a világítást nagyon fontos tervezési elemként kezelték, amikor építészeti tervezési ötleteket alkottak. Most láthatja, hogy a világítás a tér egyik legfontosabb és költői tervezési kezelésévé vált.”

” személyes szempontból úgy gondolom, hogy ez a hierarchia és a ritmus legjobb kombinációja, és ez a legtisztább világítás, amit valaha csináltam.”

befejezése óta a Harbini Operaház sok dicséretet kapott lenyűgöző világítási kialakításáért, nevezetesen az iald Awards – on, amelyet Philadelphiában tartottak az idei Lightfair nemzetközi kiállításon, ahol elnyerte a Radiance díjat-az esemény fődíját. Az ilyen elismerést Wang melegen fogadta: “Nagy megtiszteltetés, hogy elnyertem ezt a nemzetközileg elismert díjat, és nagyon izgatott voltam, hogy színpadra léphettem, hogy átvegyem.”

Wang hozzátette, hogy bár a díj elnyerése nagy személyes megtiszteltetés volt, reméli, hogy ez az elismerés hatással lesz a kínai Világítástervező szakma egészére. Azt mondta: “a díj nagyon fontos elismerés a világítástervezésben eltöltött több mint tizenöt évem számára. A csapatommal együtt mi voltunk a legelső világítástervezők Kína közelmúltbeli világítási történetében. Amikor elindultunk, nagyon kevés ember vagy ügyfél volt, aki a világítástervezést önálló tervezési tudományágként gondolná, nemhogy fizetni a munkánkért. Sok erő és hit kellett ahhoz, hogy túl legyünk rajta.

“szerencsére az olyan kiemelkedő építészek, mint a MAD, és más nagy projektek, amelyek több nemzetközi együttműködéssel járnak, egyre magabiztosabbá váltak. Remélem, hogy ez a díj felhívja a figyelmet az IALD-re Kínában, és a nyertes tapasztalataim nagyobb figyelmet fordítanak a kínai világítástechnikai társaimra, mivel ez elősegíti a világítástechnikai ipar nagyon egészséges és gyors növekedését.”

www.i-mad.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.